Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ποιος ή ποιοι δεν αντέχουν τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία...;


Όσες απόπειρες και προσπάθειες θεσμοθέτησης της διαφάνειας στον δημόσιο βίο έγιναν από το 2010 έως το 2012, αποδομούνται συστηματικά τον τελευταίο καιρό. Έτσι, μετά την αποπομπή του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια που τοποθετήθηκε με την διαδικασία του opengov στη θέση αυτή, την υπολειτουργία της "Διαύγειας" αλλά και την αδρανοποίηση του opengov, έρχεται μια νέα χαριστική ρύθμιση που προτάθηκε και ψηφίσθηκε διακομματικά και η οποία ουσιαστικά μοιράζει «συγχωροχάρτι» σε όσους παραβίασαν τον νόμο 3870. Ο νόμος 3870/ Ιούλιος 2010, για τις εκλογικές δαπάνες στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτέλεσε την πρώτη νομοθετική τομή κατά του "μαύρου" πολιτικού χρήματος .Με το συγκεκριμένο νόμο θεσμοθετήθηκε ο έλεγχος των προεκλογικών δαπανών τόσο σε επίπεδο αυτοδιοικητικών όσο και σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών ενώ άλλαξαν οι κανόνες αλλά και οι όροι χρηματοδότησης πολιτικών σχηματισμών, συνδυασμών και κομμάτων. Έτσι, όλες οι πηγές χρηματοδότησης των συνδυασμών που συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν υποχρεωτικό να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο χάριν της διαφάνειας και της γνώσης περί τις πηγές προέλευσής τους. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τις δαπάνες υποψηφίων και κομμάτων που θα λάμβαναν μέρος τις βουλευτικές εκλογές...

Ο νόμος 3870, που θεσπίστηκε επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση, θεσμοθέτησε αυστηρές ποινές για τις εκλογικές παραβάσεις. Επιπλέον μπήκε ένα τέλος στη διακίνηση ανώνυμων κουπονιών. Θεωρήθηκε, δε, επιβεβλημένο, καθώς και η Διαύγεια έκανε ήδη τα πρώτα της βήματα, να καθιερωθεί η καθολική δημοσίευση όλων των δαπανών και εσόδων στο διαδίκτυο και για τους συνδυασμούς αλλά και τους υποψηφίους.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την κρίση των ανεξάρτητων επιτροπών το 99% περίπου των συνδυασμών που πήραν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 σεβάστηκαν και εφάρμοσαν τον νόμο αποδεικνύει πως ο νόμος ήταν έγκαιρα γνωστός στους συνδυασμούς ,απολύτως ρεαλιστικός επομένως και αποτελεσματικός .

Δυστυχώς, λίγες ημέρες μετά την επαναφορά των stage στο Δημόσιο, όπως εύστοχα τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και εμπνευστής του νόμου 3870, έγινε δεκτή από την τρικομματική Κυβέρνηση Σαμαρά διακομματική τροπολογία (που την υπογράφουν βουλευτές της ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΑΝΕΛ,ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΜΑΡ) η οποία ουσιαστικά μοιράζει «συγχωροχάρτι» σε όσους παραβίασαν τον νόμο 3870, μειώνοντας στο 1/10 του αρχικώς επιβληθέντος ποσού τα πρόστιμα που είχαν καταλογισθεί στους παραβάτες και την ίδια στιγμή στέλνει το μήνυμα ότι τόσο η πλειοψηφία των συνδυασμών όσο και οι ανεξάρτητες επιτροπές που εφάρμοσαν κατά γράμμα το νόμο ήταν απλώς " οι ανόητοι και τα κορόιδα ".
 
Ο Νίκος Γκαρόζης είναι δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου)
πηγη:https://www.facebook.com/pages/Πολίτης/

Tags: , , , ,

0 Responses to “Ποιος ή ποιοι δεν αντέχουν τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία...;”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks