Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Παιχνίδι Ισορροπίας Ανάμεσα σε Ιράκ και Κούρδους για το Πετρέλαιο


Το ενδιαφέρον των δυτικών πετρελαϊκών για τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή, των αυστηρών συμβολαίων που έχουν υπογράψει, αλλά και της εμφάνισης μιας εναλλακτικής αγοράς στο κουρδικό τμήμα του Ιράκ, η οποία ανταγωνίζεται επιτυχώς τη Βαγδάτη.


Ενώ λοιπόν το Ιράκ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την αναβάθμιση της παραγωγής του και ενώ διαθέτει από τα πλουσιότερα κοιτάσματα παγκοσμίως, την ίδια στιγμή βλέπει μεγάλους ομίλους όπως η ExxonMobil να το εγκαταλείπουν και να κλείνουν συμφωνίες με τους Κούρδους. Μάλιστα, το Κουρδιστάν προσφέρει πιο αποδοτικά συμβόλαια και πλέον έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με τις ExxonTotalChevron και Gazprom.Το μόνο πρόβλημα για τους Κούρδους είναι ότι δεν διαθέτουν ένα ανεπτυγμένο δίκτυο αγωγών για να εξάγουν το πετρέλαιο που παράγουν. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται ένας νέος αγωγός που θα μεταφέρει αργό προς την Τουρκία και τη Μεσόγειο, αλλά για να υλοποιηθεί θα χρειαστούν προσεκτικές πολιτικές κινήσεις όσον αφορά την Άγκυρα.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Βαγδάτης στις εξελίξεις αυτές. Ήδη η κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει το σύνθημα ότι βασίζεται περισσότερο στην συνεργασία με τις κινεζικές πετρελαϊκές, ενώ δεν αποκλείεται στο εξής να προσφέρει πιο ελκυστικούς όρους στα συμβόλαια, ώστε να προσελκύσει εκ νέου μεγάλες ξένες εταιρείες.
http://energia.gr/article.asp?art_id=63688 

Tags:

0 Responses to “Παιχνίδι Ισορροπίας Ανάμεσα σε Ιράκ και Κούρδους για το Πετρέλαιο”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks