Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Οικονομική κρίση-κοινωνική κρίση…σημειώσατε Χ» του Δημήτρη Αλεξόπουλου


Η κρίση είναι παγκόσμια, οφείλεται κυρίως η αποτυχία μας να ορίσουμε από κοινού ένα καλύτερο αύριο! Καλούμαστε να απολογηθούμε για το πώς επενδύουμε τον χρόνο μας στην ζωή κι αν αυτό είναι αποδεκτό και παραγωγικό ή εάν απλά καταναλώνουμε τον χρόνο μας με απολαύσεις, έγνοιες, σχέσεις μη παραγωγικές! Η οικονομική κρίση σήμερα απορρέει από την κρίση αξιών: διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία. Όλοι μας έχουμε ακούσει ή χρησιμοποιήσει τη φράση «αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία…». 


Αλλάζει όμως η νοοτροπία και η συμπεριφορά των ανθρώπων τόσο εύκολα και μάλιστα αυτόνομα ως ανεξάρτητη μεταβλητή για να επακολουθήσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα; Ή η αλλαγή της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς είναι συνάρτηση προηγούμενων αλλαγών άλλων παραγόντων; Το παραπάνω ερώτημα παραμένει έως τώρα αναπάντητο.
Ανέκαθεν όλοι οι εξελιγμένοι πολιτισμοί, από τα αρχαία ακόμα χρόνια, παρουσίαζαν μια μορφής(μικρής έστω) ανάπτυξη, μιας μορφής πρόοδο. Προφανώς και η σημερινή κοινωνία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό τον ¨κανόνα¨. Πρόοδο στην διαφθορά και στην κοινωνική παρακμή έχουμε κάνει. Πόσο περήφανος είσαι φίλε αναγνώστη αυτή την στιγμή που διαβάσεις το κείμενο και συνειδητοποιείς ότι είσαι μέλος αυτής την κοινωνίας; Το ερώτημα δεν είναι αυτό όμως ,το ερώτημα είναι τι κάνεις για να αλλάξει ;

 Το μόνο σίγουρο είναι ότι ούτε για το τέλος της Ιστορίας πρόκειται, ούτε για το τέλος μας στην ιστορία. Αρνούμαι πεισματικά όμως να δεχθώ πως π.χ. ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων ,στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, την ίδια ακριβώς στιγμή που κάποιοι, εξαιρετικά λιγοστοί, θησαυρίζουν από την εξαθλίωση των συμπολιτών τους. Μια τέτοια άποψη ,ίσως και λόγω του νεαρού της ηλικίας μου και συνεπώς της απειρίας μου πάνω σε τέτοιου είδους κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, φαντάζει απλουστευμένη μιας και τα γεγονότα με οδηγούν στο συμπέρασμα πως το οικονομικό κέρδος ορισμένων ουδέποτε συμβάδισε με την ηθική, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα την παιδεία των πολιτών.
Εάν, λοιπόν, πιστεύουμε ότι απειλούμαστε από την κρίση των αξιών και των θεσμών, τίμια οφειλή μας είναι η θεσμική ενδυνάμωση. Η ιδεολογική ανασυγκρότηση της νεολαίας μας. Και ο επαναπροσανατολισμός στην ευθεία οδό που χάραξε η ιστορική μας μοίρα, για να βαδίζουμε στο χρόνο με επίγνωση και της προέλευσης και του προορισμού μας.

Αλεξόπουλος Δημήτριος
Προπτυχιακός φοιτητής 
Πολυτεχνείου Κρήτης

Tags: ,

0 Responses to “«Οικονομική κρίση-κοινωνική κρίση…σημειώσατε Χ» του Δημήτρη Αλεξόπουλου”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks